28 noiembrie 2014

Alegerile din 30 noiembrie 2014 - contestatie privind acţiunile ilegale ale concurentului electoral Patria

Către: Comisia Electorală Centrală
De la: Partidul Naţional Liberal,
str. Calea Ieşilor, 6, MD-2069 Chişinău,
tel: 069456452 e-mail: filipp_druta@yahoo.com

CONTESTAŢIE

privind acţiunile ilegale ale concurentului electoral Patria

În fapt,
Pe data de 21.11.2014, cet.Grigore Petrenco, candidatul cu nr.4 pe lista candidaţilor din partea formaţiunii Partidul Politic „PATRIA”, a făcut, cu bună ştiinţă, – în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia de presă INFOTAG -, declaraţii ce lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a persoanelor incluse în lista candidaţilor din partea concurentului electoral Partidul Naţional Liberal (link-ul înregistrării:  
În discursul său defăimător, Grigore Petrenco a adus acuzaţii grave neprobate şi insinuări de comitere – de către candidaţi din partea concurentului electoral Partidul Naţional Liberal -, a unor infracţiuni excepţional de grave şi aduce acuzaţii nefondate privind unele acţiuni extremiste, radicale, participare la oarecare formaţiuni militare etc., care duc la declanşarea războiului, ce ar fi comise, chipurile, de Anatol Caraman şi de alţi candidaţi pentru Parlament pe lista Partidului Naţional Liberal.
Dreptul la libera exprimare este un drept garantat de Constituţie şi de Tratatele Internaţionale la care este parte Republica Moldova, însă nu este unul absolut şi poate fi restricţionat prin lege, într-o societate democratică, pentru a proteja alte valori democratice.
Conform art.47 din Codul Electoral, ce reglementează dreptul la agitaţia electorală, „Exerciţiul acestui drept poate fi supus unor formalităţi, condiţii, restricţii sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, ocrotirea sănătăţii sau protecţia moralei, protecţia reputaţiei, apărarea drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.”
Iar conform art.26 alin.(1), lit.b), din Codul Electoral „În perioada electorală, Comisia Electorală Centrală are următoarele atribuţii:… supraveghează executarea prevederilor prezentului cod şi ale altor legi care conţin dispoziţii referitoare la desfăşurarea alegerilor;”
În acest context, constatăm ingerinţa legală a Comisiei Electorale ca indispensabilă – or, aceste declaraţii ale cet.Grigore Petrenco au fost făcute în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, iar acuzările false defăimătoare au ca scop denigrarea concurentului electoral Partidul Naţional Liberal şi pe candidaţii din partea acestuia.
În aceeaşi ordine de idei, solicităm, respectuos, Comisiei Electorale Centrale, în temeiul art.26 alin.(1), lit.b), 47 alin.(2), alin.65, 66 din Codul Electoral:
- să fie acceptată spre examinare această contestaţie; – să fie luate măsurile legale ce se impun în privinţa concurentului electoral Partidul Politic „PATRIA” şi candidatul, cet.Grigore Petrenco, de pe lista electorală a acestuia.

Cu respect, 
Filipp DRUŢA, 
Reprezentant cu drept de vot consultativ al PNL în CEC

Nota noastra:
Cititi si Usatii un “pretins politician” sustinut de mafie

5 noiembrie 2014

Proteste la Primaria Chisinau - UN GRUP DE VETERANI SI INVALIZI DE RAZBOI, VADUVE DE RAZBOI SI REFUGIATI DIN TRANSNISTRIA, ASEDIATI IN PRIMARIE

Protest la Primăria Chișinău: „Chirtoacă la gunoi”Refugiații transnistreni, participanți la războiul de pe Nistru din 1992, au pichetat dimineață sediul Primăriei Chișinău. Aceștia au scandat „Chirtoacă, la gunoi!”, nemulțumiți de decizia primarului capitalei de a nu le oferi cu titlu gratuit apartamentele sociale în care locuiesc.

„Dorin Chirtoacă nu dorește să execute decizia Consiliului Municipal Chișinău din 3 iunie 2014 prin care se confirmă transmiterea apartamentelor în proprietate cu titlul gratuit. Din acest motiv suntem nevoiți să venim la proteste pentru că altă cale nu avem. Am adus o urnă de gunoi să arătăm unde este locul primarului care nu respectă legea”, a specificat președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, Anatolie Bâzgu.

„Nu se execută hotărârile judecătorești. Nu ne permit să privatizăm apartamentele, iar dacă ne permit, ne cer 400 de mii de lei pentru ele. Este imposibil ca un veteran sau o văduvă de război să le poată privatiza cu așa bani. Omul are dreptul la privatizare deoarece este proprietatea lui privată pentru care a luptat”, a adăugat unul dintre refugiați.

La rândul lui, Dorin Chirtoacă a declarat că decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată de către Cancelaria de Stat și că în timpul apropiat cu o cerere similară va merge și Direcția juridică a Primăriei Chișinău. 

„Nu au ajuns locuitorii Chișinăului să plătească taxe și impozite pentru ca un grup de cetățeni, indiferent cine ar fi ei, să-și privatizeze gratuit spațiul locativ și după care să-l vândă. Pot protesta aici toată ziua și toată noaptea fără nici o problemă”, a declarat Dorin Chirtoacă.

În perioada 2008-2009, în capitală au fost construite două blocuri sociale pentru refugiații transnistreni. În acest sens, Primăria Chișinău a contractat de la BERD un împrumut de 3,2 milioane de euro. Suma integrală urmează a fi achitată până în 2027.
Precizarile reprezentantilor Filialei SCMD Chisinau
 Avem onoarea sa va salutam!
Disperarea a ajuns la capat. din simplu motiv al orgoliului primarului general al mun. Chisinau Dorin Chirtoaca, care refuza neintemeiat sa execute deciziile Curtii supreme de Justitie, Nr. 3ra-618/13 din 19.06.2013, decizia Consiliului municipal Chisinau Nr.5/4 din 03.06.2014,decizia Consiliului pentru prevenirea si Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii Nr.012/2013 din 30.12.2013 si deciziile CEDO din 28.07.2009 etc. Nu respecta Constitutia RM. Incalca flagrant drepturile fundamentale ale omului - dreptul la viata privata, dreptul la libera circulatie, dreptul la libera exprimare, dreptul la proprietate privata, dreptul la informatie. 
In legatura cu faptul ca, un grup de veterani si invalizi de razboi, vaduve de razboi si refugiati din Transnistria, care-si apara cu demnitate drepturile constitutionale, suntem asediati de doua zile in incinta Primariei mun. Chisinau - fara caldura, fara apa si produse alimentare.

Facem un apel catre toata lumea de buna credinta, catre Ambasadele acreditate in Republica Moldova, asociatiile obstesti in sustinerea noastra in lupta impotriva coruptiei, birocratiei si indiferentei totale fata de soarta oamenilor.
Cerem institutiilor mass-media din Republica Moldova si de peste hotare care creaza opinia publica in sustinerea informationala si reflectarea obiectiva a situatiei create.
Pentru Dumnezeu - nu fiti indiferenti!  
SAFARMATOV ARSLAN